>

Friday, September 9, 2011

Petua Hilangkan / Kecutkan Jerawat

Tak sangka ramai juga yang bagi feedback untuk masalah jerawat aku kat entry 

Terima kasih bebanyak la yek pada semua sebab kebanyakan petua yang anda berikan memang pertama kali saya dengar (baca sebenarnya) =).. Antara petua-petua mereka adalah :

1. Banyakkan ambil air wuduk **Kata Kak YanaMiB dan Danielz

2. Guna acne soothing gel, T3, Oxy yang boleh didapati di Guardian / Watsons 

3. Cuci guna air asam jawa sebelum tidur **Abdul Hadi yang bagi petua ni

4. Kak Liyana suruh buat masker tepung ubi + air asam jawa..Pastu tepek tebal2..
Or cara yang lebih mudah bawang putih tu kopek sket pakai kuku lepas tu tepek kat jerawat..

5. Wan Mejuez suggest pakai Bio Oil..***erkk ini bukan untuk hilangkan parut ke??

6. ImBobo suruh tuam dengan air panas manakala Semut Sengal suruh letak ais sebaldi..lalalala =P
**percanggahan di situ ye..haha

7. Yang paling mengejutkan aku adalah petua Meaw..Beliau suruh letak lipstick pada jerawat..
Mocik Meaw, kite nak percaya dah ni !!! Betul-betul ke main2 ni?? 
**nampak nau desperate nak nyah away jerawat ini.. =___________+

8. Asfira kata letak pencuci muka pada jerawat sebelum tidur, 
Kak Adialuze kata dia letak krim temulawak pada jerawat..
**Method ni memang pernah member buat jugak..

9. Sheyla pulak bagi petua suruh tepek bedak sejuk campur sedikit garam..
Ishiko pun soh tepek bedak sejuk tebal2..

10. Petua dari seorang kawan masa aku belajar dulu, guna kulit kayu manis..
Lebih mudah kalau ada serbuk kulit kayu manis tu, campur dengan air sikit..
Kan dia jadi pekat tu letak la kat jerawat SAHAJA..
Pedih wo~ Tapi ikut kulit jugak..Ada kulit yang tak tahan dengan method ni sebab ianya bersifat panas..

11. Oh ye, ada seorang rakan di facebook mencadangkan letak aloe vera (lendir daun lidah buaya)..

12. Ada yang ajak join giveaway..oopppsss...bagaimana giveaway dapat membantu kecutkan jerawat??

phewwww gigih aku senaraikan semua ni..Inilah entry aku yang paling banyak link..
So korang yang lain pi lah 'beraya' kat blog2 depa ni ye..=)

Yang lain terima kasih jugak sebab komen dan memahami perasaan aku..**cewah..
Aku dah penat senaraikan nama nih..
Nama korang yang komen tapi tak diletakkan kat sini tak bermakna aku tak hargai komen korang yek..hee~
PEACE!!!! ^_^v


27 comments:

SimplySeoul said...

Hehe..banyaknya tips.

kura said...

haa. amik wudhu tu i setujuuuu haha

EYQASARA said...

letak lipstik tu mmg btol.. eyqa pun wat mcm tu jgak.. eyqa dpt petua dr heliza af5.. ;)

EYQASARA said...

letak lipstik tu mmg btol.. eyqa pun wat mcm tu jgak.. eyqa dpt petua dr heliza af5.. ;)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

letak lipstik tu masa akak kecik2 blm akil baligh pernah tgk anak angkat makcik buat. bio oil pun blh jugak hilangkan jerawat.. lbh mujarab lepas sapu bio oil tu.. sapu krim kunyit tia emilia..

Pocket said...

dalam lipstick ada satu bahan tu namanya allantoin,
bahan ni memang gunanya utk membaiki luka dan mengembalikan moisture,

so buleh pakai lah tu..
pocket kira idea tu mungkin betul :D

hana sudradjat said...

Setahu saya,yang aloevera dan tuam dengan air panas tu ada kebenarannya.

air wuduk pun sama :)

NOOR FATIN said...

dulu2 muka saya banyak jerawat. start pakai sabun taharah masa fomr4, terus dah xde dah. yg tinggal hanyalah parut2. hehe skrg umur dah 22, jarang sgt muka nak ada jerawat. pakai bedak sejuk juga utk elak muka berminyak seterusnya tumbuh jerawat :P

chemay said...

anep punye petua paling tak boleh percaya
-.-

iMBobo said...

haha mcm2 petua ada..pilh2 mana yg senang hehe

cik tehaa said...

haha.. mai la melawat.. tp kuih raya xda la.

nway, jerawat dah kecut ke?? :P

- abdul hadi abdul muti - said...

letak lipstick? Haha. Tak boleh bla

A i n n u r said...

banyaknye tips. heheh

kadang2 tension pun tumbuh jerawat kan. haihh

senang cite jaga pemakanan n kebersihan insya Allah tadak jerawat kan.

**lekatkan pipi kat dinding peti ais yg bhgian beku tu. mesti kecut terus. :D

nazirulhazwan~ said...

Gune photoshop.hahaha ilang kan?:p

H.J said...

imbobo tu pakar petua..haha

Nizam Ijam said...

wah..nk test gak..hehe

ArulchelseA said...

bleh la sy guna tips ni..banyk jerawat.....kih kih kih

teha said...

wah2 ! bnyk nyee tips !

Far8 budak baik said...

tu ar..serius gigih gile..
nape ayat ayat aku takde kat situ..
hahahaha!
kalau nak hilang kan jerawat..
sila kurang kan awekkkk..
satu jerawat satu awekk..
x ley byk2..haha!

fadh leyanie said...

yang lipstik tu prnah dgr jugak sebelum ni..

indonesiatooverseas said...

asal rajin cuci muka, sebaiknya gunakan sabun bayi untuk kulit yang sensitif. Jerawat minggat!

indonesiatooverseas

aleen aiden said...

yg letak lipstik tu memang ade tau.alin pnah buat!ha3

bighagenjo said...

uiyoo
boleh pakai ke semua ni
?

Hanie_Dew said...

tapikan yang letak lipstik tu aku penah buat. bahan dalam lipstik buatkan jerawat cepat matang. cepat matang cepat la kecut. kan.

siti kektus said...

tu dia kemain byk tips. tang kayu manis tu mcm nak try. sbab guna bedak sejuk, jerawat mcm tak lut je. sobs.

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

jawapan paling klise.... guna air wuduk :)

Zurieka said...

Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
www.zurieka.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cekitout !