OREO lovers, this is for you ;)
Hanya 2 bahan utama yang diperlukan : OREO dan cream cheese.
Cara Buat :
1. Hancurkan OREO pakai food processor. Sekali dengan dia punya krim ye.
Kalau korang guna OREO yang peket panjang-panjang silinder yang normal tu perlu 3 hingga 4 peket.
Sila asingkan sikit OREO hancur ni untuk kita guna as coating nanti.
Hanya 2 bahan utama yang diperlukan : OREO dan cream cheese.
Coklat tu optional.
Actually untuk salut oreo truffle mung, tapi kalau dak suke takyah pung dakpe :)
Alatan yang digunakan :
- Food Processor & Baking Sheets Wax Paper
1. Hancurkan OREO pakai food processor. Sekali dengan dia punya krim ye.
Kalau korang guna OREO yang peket panjang-panjang silinder yang normal tu perlu 3 hingga 4 peket.
Sila asingkan sikit OREO hancur ni untuk kita guna as coating nanti.
Sampai hancur macam ni.
Yang putih-putih, biru-biru tu krim OREO ye. Iolls campur perisa itu hari. hiks
2. Masukkan cream cheese dalam 100 gram plus plus, gaulkan kedua-dua bahan sampai sebati dan jadi doh.
**bergantung berapa banyak OREO korang tu. Kena buat sampai just nice bila uli.
**untuk peanut butter lover, korang boleh campurkan satu atau dua sudu besar peanut butter dan kurangkan cream cheese tu.
**masa ni jugak ikut option korang, boleh tambah kekacang jugak kalau suka.
3. Uli sampai jadi doh.
4. Dari doh tadi tu kau bentukkan bulat-bulat lebih kurang 1 inci macam tu or ikut suka kau lah nak besar mana. Bite size la eloknya. Susun atas dulang yang dah dilapik dengan baking sheets.
**masa ni kalau nak sumbat seekor kacang untuk setiap biji truffle pun takde masalah.
5. Masukkan bebola api dragon ball korang ni ke dalam freezer selama lebih kurang 15 hingga 20 minit.
6. Selepas 15 hingga 20 minit, boleh keluarkan mereka dari freezer.
Tekstur nampak matte sikit dan lebih firm.
7. Kalau korang suka nak salut coklat, korang boleh cairkan coklat dan salutlah OREO truffle korang ni then taburkan OREO yang korang asingkan tadi kat atas dia. Coklat putih atau milk chocolate biasa tu is up to mung.
Kalau tak suka atau malas salut coklat, lepas keluarkan truffle dari freezer tu korang salut je dengan serbuk OREO/Milo/Cocoa/Chocolate Rice/dan seangkatan dengannya.
8. Masukkan semula dalam peti ais, lepas 3 hingga 4 jam bolehlah baham Non-Bake OREO Truffle korang tu. ;)
Lagi lama simpan dalam fridge sebenarnya lagi sedap.
Simpanlah dalam 2 hingga 3 hari dalam fridge and you can taste the difference berbanding masa korang makan lepas simpan beberapa jam je.
Konsep dia lebih kurang lah macam cheese cake.
**takyahlah simpan berminggu pulak =__="
Kredit to page RESIPI SHEILA RUSLY on Facebook untuk resipi Non-Bake OREO Truffle ini.
Sebarang penambahan adalah mengikut kreativiti dan taste sendiri.
=)
10 comments:
wah mmg mudah sgt ni..
Ya Allah...sedap dan mudah sgt ni...2 benda je nak kan...kalau pakai tartula cream cheeace ok tak
Miss Yui : memang extreme mudah.. =P
Julia Johari : ok je benarnya. asal kena dengan selera sendiri. kite pakai philadelphia sebab kebanyakkan resipi banyak guna jenama ni..sedap katanya..hee~
nampak sedap. tapi cm byk kalori..erk erk.
hai puteri :)
salam kenal dari kaknoor ya, terus follow sini..
mudah je buat dia. insyaAllah nanti boleh try hihihihi
eeee sedanya. senang lak tu buat kan. nak gak try nanti
waaaaahhhh senang sangat ni..anak suka oro.. boleh lah buat tuk die... thansk share tau... :)
salam.. saya blog walking hari ni.. follow sekali hehe..
lau blogwalking t meyh la singgah
eyrasaha.blogspot.com..
salam blogger :D
Post a Comment