~Nuffy nuff nuff~

Friday, June 12, 2015

Makan kat mana? Makan makan kat mana?

Tragedi sangat 30 May itu hari. Semua orang cuti, semua orang nak makan.

Dari plan nak makan kat Pavillion, parking penuh nak arwah, terus gerak ke Berjaya Times Square.
Pun penuh jugak, at last pecut terus pergi ke NU Central.

Perut dah lapar, tengok semua restaurant pun macam nak serbu masuk. 

At last, mata aku tertancap pada sebuah restoran yang papan tandanya warna-warni dan satu signal dihantar ke otak membayangkan menu-menu nyum-nyum yang mungkin ditemui di situ.


Peranakan Place at NU Central..!! 

Tingkat 4 kalau tak silap. Sama level dengan GSC Cinema.





Sentuhan klasik baba nyonya angattt..aww~

Sesetengah orang maybe pandang biasa je, tapi aku suka konsep ni. Unik. 

Teruja walaupun tak ke Melaka dapat feel tu kat sini..hikhik~




So, what did we ordered?


Kangkung Belacan
Rasa belacan memang kaw dan nyummehhh.
Dengan udang keringnya. Tercabutlah hidung insan-insan yang alah..hee~

Sotong Goreng Apentahnamadia.
Macam sotong goreng tepung tu tapi crunchy. Yang penting sotong tak liat ye. Masih rasa juicy dia means sotong kat dalam tu cooked nice, takdelah kering.

Mi Goreng Portugis. 
Muka dia macam mi goreng mamak kan. Sedap gilaa..!! Officially jadi my favourite ok..! Kalau you suka makan mi, I suggest you to order this.

Otak-otak
Sedap weyyy.. Takde rasa hanyir, takde berair.. Aku pernah makan kat restoran XX, otak-otak dia berair. Yang kat Peranakan Place ni tak. Perfect to me.
Rasa apa? Rasa ikan rasa sedap. aaa ngerti? haha

Nasi Lemak Ayam Berempah
Yang ini to me biasa je. Macam nasi lemak dengan ayam berempah biasa je.
Nasi dia rasa la jugak lemak, warna hijau-hijau sikit. (bukan #makkauhijau..eheheh)
Fefeeling warna dari daun pandan ah~ giteww hikhik

Nasi Ayam Berempah
Not in the picture. Muka dia lebih kurang je pun dengan nasi lemak ayam berempah atas ni.
Bezanya nasi dia nasi putih, dan ada kuah gulai.

Nasi Goreng Lupa Nama
hehe..tak ingat nasi goreng portugis ke apa namanya. Tapi konsep macam nasi goreng cina dengan ayam berempah la kekdahnya. Pun aku rasa biasa je.


Dragon Fruit Juice
Pure jugak rasa dia. Pekat dan manis just nice. Love it.

Cendol
Well, its a must have lah kan. Sexyyyyyy..!!


Sandalwood Tea
Kalau tak silap la nama dia sandalwood tea. Bau sedap.
Kalau yang tak suka atau tak reti minum teh-teh yang sebegini maybe tak suka lah kot.
Sedap je badan minum teh ni weyy..!! Tidoq lena weyyyyy \^o^/


Eh pinggan kosong pun order? haha 
Perlu lah wak, kite makan share-share sebab nak rasa semua serba sikit. 

Snap pic pinggan macam tak bermotif sangat kan? 
Tapi aku snap sebab teruja, pinggan pun konsep nak kena peranakan. 
Which is good thing lah. Dah nama pun Peranakan Place ye dak~

Regret sangat sebab tak order asam pedas, laksa dia.
Takpelah. Next time pasti nak pergi lagi sebab nak try lagi menu lain.

Mahal tak makan kat Peranakan Place ni?
ermm to me, harga affordable jugak lah. 

7 orang makan semua sekali RM226.00 macam tu.
Of course, harga termasuk GST dan service charge.

To me berbaloi lah sebab restoran selesa dan sedap makanannya.


Hah, kalau tak ke NU Central, ada kat One Utama, Low Yat.

Eh, ejaan betul NU Central ke NU Sentral?
okbai~

9 comments:

tiga lalat said...

wahh puji pujian membukit ni mak harus sy pon ingin mencobanye ;p tp NU central kt area mana erk?

Ahmad Hasif said...

Nu central nk g senang naik putra berhenti di kl sentral Station.. Naik ktm / monorel / klia transit...

Cuti sekolah mmg dak ler naik kete di kl tambah2 lg kalau tghari mmg hot mall tu penuh...

Blogwalking Sini..
Jombaca artikel baru saya

Mencari 5 Rakan Baru Setiap Hari - Teknik Networking

Jom join Segmen Terbaru Saya ini

Segmen Communities Blogger : Berkongsi Pelbagai Ilmu Menarik

nuyui a.k.a miss YUI said...

Wahh menrik. Buku menu pon comel.je tgk..

Kira Sakura said...

serius!!! kalau tak dicakap semua ni dekat NU Central nunnn memang ingat dekat melaka je haaaaa.

sedapnyaaaa lahaiiii

Hasmalina Hisamudin said...

wowwwyyyyyy......nti uollllsss belanja iolllsss kat situ tau.....thanks in advance...hehehehhehehhe

Farrah MF said...

Tergodanya akak tengok food dia! Nak kena cuba ni :)

Diana Din said...

pinggan kosong pon unik dan cantik..

nur anis said...

adehh..tengok time puasa pulak..

MizzTina said...

apsal xpasan tmpt ni ye.. haishh

~Nuffy nuff nuff~